Title Image

Reserva de les Illes Formigues

Reserva de les Illes Formigues

En el diari de Girona va aparèixer el dia 21 de setembre unes declaracions d’un  pescador professional de la confraria de Palamós que varen ser contestades per a dos destacats pescadors submarins de la zona.

En la contesta es fica al sac dels furtius als pescadors de canya i d’embarcació. Pensem que cal reflexionar abans de escriure segons què.

En el diari de Girona va aparèixer el dia 21 de setembre unes declaracions d’un  pescador professional de la confraria de Palamós que varen ser contestades per a dos destacats pescadors submarins de la zona.

En la contesta es fica al sac dels furtius als pescadors de canya i d’embarcació. Pensem que cal reflexionar abans de escriure segons què.

La posició de la Pesca Recreativa Responsable en aquest cas de la reserva es la de tirar-la endavant sense esperar al Ministeri i com abans comencem abans tindrem els efectes de la reserva.

Es evident que cal tornar a regular la pesca a la zona, ja que amb el que si ha fet fins ara ja veiem els resultats.

A continuació teniu la transcripció dels escrits publicats.

 

Queixes per l´augment de pesca furtiva

Els pescadors de la Costa Brava també consideren un factor determinant de la seva particular crisi l’augment de casos de pesca furtiva. Aquesta pràctica ha crescut molt darrerament i és una font d’ingressos important per aquells que la duen a termen, ja que normalment es fan amb espècies que tenen un gran valor al mercat.
Mitjançant aquest mètode que utilitza el fusell com a arma de caça, aquests pescadors submarins poden arribar a capturar grans quantitats de peix al dia. A més, es pot tractar de productes poc freqüents a les subhastes, com poden ser els sars o els meros. Els pescadors es queixen, a més, que els qui ho practiquen no paguen impostos i no passen per la subhasta del peix, així que el benefici que els reporta és encara superior.
Segons va informar ahir Francesc Subirats, de la confraria de pescadors de Palamós, a la Cadena Ser, aquest pescadors “poden tenir molt benefici, ja que poden treure entre sis i deu quilos al dia d’un peix que al mes d’agost té un valor altíssim”. Una altra de les queixes que tenen els pescadors és que les administracions no fan res per combatre aquest fenomen, i són crítics, en concret, amb la Generalitat i l’Estat per la seva passivitat en aquest aspecte. girona |ddg

 

Pescadors furtius: tots ells si us plau
Sergi Perez Hernandez. (Barcelona)

Sembla prou raonable el president de la Confraria de pescadors de Palamós en manifestar a Diari de Girona el dimecres 21 de setembre que «pateix la competència dels pescadors submarins furtius» i que «cal protegir l´activitat pesquera professional». El que no s´entén gaire bé és, per exemple: Per què no es refereix a tota la pesca furtiva que els perjudica, i només apunta a la pesca submarina a pulmó lliure? No seria raonable actuar també contra la venda il·legal de peix capturat per la pesca recreativa amb embarcació o des de la costa, practicada per 20 vegades més aficionats? No seria també raonable denunciar els pescadors professionals jubilats que ­segueixen pescant amb matrícula de llista 3a (pesca professional) a l´embarcació, venent el peix directament a restaurants i no pagant impostos de cap tipus? No ho seria també perseguir la venda directa de les captures sense passar per la llotja de Palamós, per tal d´assegurar un preu més alt, no pagar IVA i cobrar –el pescador– en diner negre? – parlant de competència deslleial i furtivisme, cal assumir compromisos per respectar el medi marí des de tots els sectors, el d´esbarjo i turisme i també el pesquer professional: és molt fàcil demanar la reserva marina de Palamós confonent a l´opinió pública amb raons conservacionistes, quan en realitat es tracta d´una reserva marina d´interès pesquer que, en resum, no pretén la protecció d´espècies ni hàbitats, sinó la protecció d´una espècie anomenada pescador professional, que no viu potser en el món real, a costa de prohibir l´oci, turisme nàutic i, per què no, pesca d´esbarjo, activitats tant o més respectables i regulades per les lleis estatals i de casa nostra i que generen deu vegades més riquesa i benestar econòmic a la societat catalana… Reserva o reservat per a vostès?

 http://www.diaridegirona.cat/opinio/2011/09/21/cartes-al-director/516732.html

 

Més consens menys pressió
carles font planella. skaphos sub Palamós.

«Els pescadors de Palamós proposen més pressió per activar la reserva marina» d´interès pesquer de les Illes Formigues del Baix Empordà.

A data d´avui, és evident el fracàs d’aquest projecte per declarar una zona de protecció pesquera perquè els pescadors professionals puguin «pescar més» sense tenir en compte les activitats turístiques, recreatives i/o esportives molt més rellevants per al benestar socioeconòmic de la comarca.

Un exemple clar, és la prohibició de la pesca submarina de lleure, quan és una de les activitats més antigues d’aquest indret i de tots es sabut que és el sistema de pesca més selectiu i ecològic. Un esport amb tota regla que comparat amb altres tipus de pesca esportiva és el que menys peix agafa. Una postura de la confraria inacceptable en un estat de dret, pressionar per obtenir privilegis en un espai natural patrimoni de tots, no es la manera de seguir mantenint el negoci de la pesca en un mar que és de tothom, menys encara quan la seva activitat és totalment minoritària en la zona a protegir. Jo recomanaria més consens i menys pressions interessades.

 

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2011/09/21/queixes-laugment-pesca-furtiva/516605.html

Sense comentaris

Feu un comentari