Title Image

Llobarros i llisses morts a la desembocadura del riu Daró

Llobarros i llisses morts a la desembocadura del riu Daró

Segons  l’Agència Catalana de l’Aigua els peixos han mort de fred i per el temporal de llevant , tot i que els anàlisis de l’aigua no detecten  altres motius sembla força inversemblant aquesta resposta de fred i temporal.

 

Segons  l’Agència Catalana de l’Aigua els peixos han mort de fred i per el temporal de llevant , tot i que els anàlisis de l’aigua no detecten  altres motius sembla força inversemblant aquesta resposta de fred i temporal.

 

L’ACA descarta un vessament com a causa de la mort d’uns 300 exemplars de llobarros i llices apareguts a Pals i Begur


           

Entre 250 i 300 peixos han aparegut morts a la desembocadura del riu Daró, a Pals, i a la platja de Sa Riera, a Begur (Baix Empordà). La troballa la van fer els Agents Rurals el passat 16 de febrer i el cas ha estat en mans de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ha obert una investigació. Segons fonts de l’ACA, s’han analitzat les aigües dels rius de l’entorn però no s’ha detectar cap nivell alterat i, per tant, es descarta que hagin mort a causa d’un vessament tòxic il·legal o per mal funcionament d’alguna depuradora. Des de l’ACA s’apunta que la fred i el temporal de llevant de mar han causat la mort dels peixos, que són principalment llobarros i llices.

Les baixes temperatures registrades durant l’onada de fred siberià i els dies de temporal de mar de llevant que el van succeir han tingut conseqüències sobre la fauna del litoral gironí. Entre 250 i 300 llobarros i llices han aparegut morts a causa del fred a la desembocadura del riu Daró, a Pals, i a Sa Riera, a Begur.

El primer avís el van donar els Agents Rurals el passat 16 de febrer i, poc després, també va alertar de la troballa la Policia Local de Begur. L’ACA va obrir una investigació per esclarir què havia pogut causar la mort dels peixos. Per determinar-ho, ha pres mostres als rius de l’entorn per tal de detectar si hi havia valors alterats d’amoni o nitrats a les aigües que van a parar la mar. D’aqueta manera, l’ACA pretenia saber si s’havia fet algun vessament tòxic il·legal o, per contra, detectar si un possible mal funcionament d’alguna depuradora de la zona havia contaminat les aigües.

Després d’obtenir els resultats, fonts de l’ACA han explicat que no s’ha registrat cap valor alterat i que, per tant, l’aigua està en bon estat. Per això, s’ha atribuït la mort dels peixos -que són tant d’aigua dolça (llices) com salada (llobarros)- a l’onada de fred i el posterior temporal de llevant.

Els peixos morts reposen sobre la sorra de la plata en aquests dos punts del litoral de la Costa Brava i el Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit no retirar-los per tal que la natura segueixi el seu curs i es converteixin en aliment per a altres animals.

 

fotografia Jordi Zamora

Sense comentaris

Feu un comentari