Title Image

Les Confraries en contra de la llei de pesca sostenible

Les Confraries en contra de la llei de pesca sostenible

 

El diari AVUI publica que les confraries estan en contra de llei que ha aprovat el Parlament espanyol ja que dona llibertat de venda del peix i elimina la obligatorietat de passar per la llotja. Actualment el port pesquer de Cambrils ja funciona sense llotja.

 

El diari AVUI publica que les confraries estan en contra de llei que ha aprovat el Parlament espanyol ja que dona llibertat de venda del peix i elimina la obligatorietat de passar per la llotja. Actualment el port pesquer de Cambrils ja funciona sense llotja.

Alguns dels argument que utilitzen els sector proper a les confraries son força febles ja que actualment ja es ven per fora de la llotja, per tant il·legalment al voltant d’un 40% de les captures segons va dir l’anterior Director General de Pesca.

Aprofitant que hi ha soroll, alguna entitat ecologista aprofita per demanar mes control a la pesca recreativa.

Així mateix en el mateix diari la nova Directora General dona suport a les confraries.

 

Front comú per frenar la llei de pesca sostenible

Les confraries de pescadors rebutgen la nova normativa perquè suprimeix l’obligatorietat de comercialitzar el peix a les llotges

Les confraries de pescadors faran un front comú per frenar la llei de pesca sostenible que s’està tramitant al Congrés dels Diputats i que, segons el sector pesquer, suposarà la desaparició de les confraries. Representants de les confraries pesqueres de tot l’Estat es van reunir ahir a Madrid per avaluar el projecte de llei, que substituirà la llei del 2001 de pesca marítima i amb la qual el Ministeri de Medi Ambient pretén reforçar el principi de sostenibilitat de la pesca, el comerç responsable i la lluita contra la pesca il·legal.

La supressió de l’obligatorietat de comercialitzar el peix a través de les llotges és el que ha fet aixecar l’alarma entre les confraries, que temen que si s’arriba a aquest extrem acabaran desapareixent. En aquest sentit, més d’un 70% dels ingressos de totes les confraries catalanes prové de la recaptació a les llotges. “Volem que deixen aquesta llei sobre la taula”, reclama el president de la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona, Josep Molina. A més, el sector pesquer adverteix que aquesta liberalització de la venda del peix pot suposar un increment de costos per als pescadors, que ara paguen un 5% dels seus beneficis a la llotja. Una de les mesures que es plantegen les confraries de pescadors per fer front a la nova legislació és la creació d’una associació de llotges pesqueres. “Les confraries catalanes impulsarem una associació de llotges per ajudar-nos”, manifesta Molina.

Rebuig dels ecologistes

El projecte de llei de pesca sostenible del ministeri tampoc satisfà les entitats ecologistes. Per la seua banda, els grups conservacionistes reclamen la creació d’àrees marines reservades perquè la fauna marina pugui reproduir-se sense problemes i trobe llocs adequats on refugiar-se. També demanen un control més elevat de la pesca esportiva.

 

 

Suport del govern a les llotges

La directora general de Pesca, Mercè Santmartí, ha assegurat que treballarà perquè les llotges mantinguin l’exclusivitat de distribució i traçabilitat del peix. “L’important és que el nou projecte de llei amb què treballa el govern de l’Estat introdueixi la paraula productor com aquella persona que està autoritzada per vendre i distribuir el peix”, va assenyalar Santmartí en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. La directora general de Pesca, que la setmana passada va visitar la Confraria de Pescadors de Tarragona, va assegurar que cal protegir el sector de la pesca i tranquil·litzar els pescadors.

D’altra banda, el sector pesquer està preocupat per l’encariment del preu del gasoil, que s’ha apujat un 50% respecte de fa un any. El preu del carburant és d’uns 0,60 euros el litre i amb la baixa cotització del peix fa perillar la rendibilitat de les embarcacions pesqueres. Fa 5 anys el sector ja es va mobilitzar per l’encariment del gasoil.

1 Comentari
  • Anònim

    19 de febrer de 2011 a les 08:59 Respon

    A falta de coneixer la
    A falta de coneixer la totalitat de la llei referida, la supressio de la obligatorietat de vendre el producte a traves de la llotja, el que sembla que fara es augmentar el nombre de peix venut il.legalment, entesa la il.legalitat com falta de control de qualitat i mides. O es que es crearan novas formas de control?

Feu un comentari