Title Image

La confraria de Roses gestiona la pesca d’arrossegament amb èxit

La confraria de Roses gestiona la pesca d’arrossegament amb èxit

La Confraria de Roses, voluntàriament va establir una zona de no arrossegament perquè habitualment hi ha alevins de LLuç, desprès de 8 mesos les captures de lluç han augmentat un 66,8%, aixó ensenya als pescadors professionals que la gestió pesquera els pot ajudar molt. l’espai es tant sols de 3 per 6 milles.

 

Roses subhasta un 70% més de lluç després de restringir la captura de talles petites

Per primer cop es va acordar acotar el calador d’El Segon on hi havia una important presència d’alevins per deixar-los créixer

ROSES | ACN La Confraria de Pescadors va subhastar durant el 2013 un 66,8% més de lluç respecte l’any anterior. Concretament es van vendre 283.504 quilos de peix mentre que el 2012 van ser 169.882 quilos. La confraria atribueix aquest increment a les mesures de protecció del Pla de Gestió del Golf de Roses que ha permès reduir la captura de lluç de petites dimensions. Des del maig passat i fins al gener, les 22 embarcacions d’arrossegament van acordar per primer cop acotar el calador d’El Segon, de sis milles de llargada per tres d’amplada, davant la important presència d’alevins que, tot i poder-se vendre legalment, no arribaven a fer la talla de primera maduresa. Ara s’està estudiant repetir la mesura.

El fet d’haver acotat per primer cop el calador d’El Segon ha permès que els lluços alevins que hi havia poguessin créixer i anessin a altres caladors per ser capturats per pescadors. La mesura, que ha arribat fins als 110 metres de fons, s’ha allargat fins a principis de gener.

En ser una experiència pilot, es va decidir crear una comissió de seguiment formada per sis embarcacions que han vetlat pel compliment dels acords i que ha avaluat puntualment l’abundància i mida del lluís així com dels seus desplaçaments a altres caladors.

Vist el bon resultat, la Confraria de Pescadors de Roses es planteja torna a aplicar la mesura de protecció. “La idea és repetir-ho en aquelles zones on detectem un increment d’alevins de lluç perquè ha anat molt bé”, assenyala el president de la Confraria de Pescadors de Roses i president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad. Abad està satisfet també de com els pescadors han assumit la restricció.

El lluç és una de les poques espècies que es poden trobar tot l’any als mercats i peixateries ja que és habitual a tot el litoral català entre els 30 i els 500 metres endins però pot arribar als 1.000 metres.

La de Roses és l’única confraria de la zona nord de Girona que ha dut a terme una mesura de protecció d’aquest tipus. Els seus responsables creuen que aquesta hauria de ser la línia a seguir com es fa a Europa i aplicar-ho a altres espècies com la maire o el pop. La Confraria de Roses aposta per tancar caladors enlloc de fer vedes per mesos perquè s’ha demostrat que és “més efectiu”. Es tracta d’agafar els caladors i gestionar-los en funció de les captures i deixar espais de mar vedats.

Tot i que els quilos de lluç han augmentat en prop d’un 70%, el preu final no ho ha fet en la mateixa proporció. El valor d’aquest peix subhastat al 2013 puja a 1.474.305 euros, mentre que al 2012 van ser 1.109.173 euros. Això representa un 32,9 % d’augment.

Un 35% més de quilos de peix

Durant el 2013 la Confraria de Pescadors de Roses va subhastar 2.591 586 quilos de peix per valor de 9.728.144 euros mentre que l’any 2012 van ser 1.917.248 quilos per valor de 8.379.675, el que representa un augment del 35%.

A banda del lluç, l’any passat es va subhastar a la confraria de Roses 62.490 quilos de gamba per valor de 1.677.127 euros; 602.996 quilos de sardina per valor de 1.014.330 euros; 395.624 quilos d’anxova per valor de 676.083 euros, entre d’altres.

 

Sense comentaris

Feu un comentari