Title Image

Infopesca Maig 2022

Infopesca Maig 2022

ACPR, APERS, EAA: un joc de lletres per a la pesca recreativa

L’Associació Catalana per a una Pesca Responsable va ser membre impulsor i fundador d’APERS, Alianza de Pesca Española Recreativa Sostenible, per a tenir un òrgan que integra les diferents comunitats autonòmiques en els assumptes que ens afecten a nivell de la “Secretaría General de Mar” i altres qüestions de l’estat.

Els socis d’APERS son les diferents associacions autonòmiques i no té socis que siguin persones físiques. Està Integrada per:

  • APRA, Asociación Pesca Responsable Andaluza
  • ACAPER, Asociación Canaria de Pesca Recreativa Responsable
  • Asociación pesca Recreativa Responsable Comunidad Valenciana
  • Asociación Mallorquina Pesca Recreativa Responsable
  • Federación Gallega de Pesca Marítima Responsable y Náutica de Recreo
  • ACPR, Associació Catalana Pesca Responsable

En procés estan: Murcia i Astúries.

Que es la European Anglers Alliance

Es una associació a nivell europeu que té cura dels interessos dels pescadors recreatius davant la Unió Europea i els seus diferents òrgans. EAA manté un advocat a Brussel·les per a la defensa de la nostra activitat. Nosaltres, ACPR, som membres d’EAA a través d’APERS.

European Anglers Alliance és una organització paneuropea per a la pesca recreativa, que defensa els interessos dels pescadors recreatius europeus a nivell europeu i més enllà.

“La pesca amb canya és una forma de pesca recreativa que no es considera pesca comercial. Es defineix com l’activitat de capturar o intentar capturar peixos, principalment amb canya i carret, canya i fil o fil de mà amb finalitats no comercials. Els pescadors recreatius no venen el peix que capturen.

L’EAA està reconeguda com a ONG (organització no governamental) i registrada com a organització sense ànim de lucre.

Hi ha uns 3 milions de membres afiliats a les 17 organitzacions membres d’EAA i afiliats de 15 països europeus. S’espera que més organitzacions de pesca d’Europa que no entren entre els nostres membres avui s’uneixin a l’EAA en els propers anys.

L’EAA forma part de diversos òrgans assessors pel que fa a la configuració de la política de pesca i medi ambient de la UE.”

 

Jornades científiques de pesca recreativa

L’ACPR coordina sortides col·lectives de pesca per a un estudi científic de les nostres especies de peixos, monitoratge i marcatge. Amb el suport científic de diferents institucions. Per a clubs, ports, grups, etc, des d’embarcació o des de terra.

Interessats envieu un correu a info@acpr.cat

 

Projecte Taurons

Estudi dels taurons a la nostra costa. Recull històric de captures, aparicions a la premsa i monitoratge de l’actualitat.
Les espècies d’interès son totes, no podem oblidar els taurons “plans”, es a dir, rajades, mantes, “torpedo”, milana, escurçana, etc.

Dades de captures

Correu: pescasharks@gmail.com

Whatsapp: 617 62 68 69

Aparicions a la premsa de noticies relacionades amb taurons

Correu: sharkmedios@gmail.com

Whatsapp: 617 62 68 69

 

Pesca amb Vinils i la seva reutilització

Els esquers de vinil de mil formes i colors estan prenent una certa presència en les nostres caixes d’esquers, ja sigui per a caps plomats o per muntar en un ham. Però tenen un punt dèbil, que es la seva fragilitat i la facilitat de trencament.

Amb aquest article et volem fer notar que segurament no coneixies que es poden fondre (a poca temperatura) i amb un motlle que pots fer amb un vinil nou, es poden tornar a utilitzar. Per tant no llencis els vinils trencats i reutilitza’ls tot creant els teus propis colors i dissenys. A més de contaminar, si els tires al mar poden ser consumits per error pels peixos i perjudicar-los.

 

 

Un treball de la universitat de Linnaeus a Växjö (Suècia) demostra que la captura i alliberament no te cap efecte sobre les capacitat de reproducció dels peixos

Resum del treball:

La pràctica de la pesca recreativa per alliberar els peixos capturats a la natura, coneguda com a captura i alliberament (C&R), és una estratègia cada cop més important per protegir les poblacions de peixos de la sobreexplotació. Tanmateix, C&R és un factor estressant i, com que la reproducció animal és especialment sensible a l’estrès, hi havia motius per sospitar que aquesta pràctica podria induir conseqüències subletals de la condició física. Aquí, vam investigar si la pesca C&R afectava el potencial reproductiu en una població anàdroma de lluç de riu (Esox lucius). Primer, les femelles de lluç de riu es van exposar a una autèntica captura i alliberament mitjançant la pesca amb canya i carret en un hàbitat d’alimentació costaner abans del període de posta.

A continuació, vam observar la migració a l’hàbitat de reproducció d’aigua dolça i vam comparar tant el moment d’arribada com l’etapa de maduresa entre individus tractats amb captura i alliberament. Finalment, per avaluar els efectes sobre la qualitat i la viabilitat dels ous vam treure el control capturat i vam tornar a capturar femelles tractades amb C&R, vam mesurar la massa seca dels ous per avaluar el contingut de nutrients, vam realitzar fecundacions artificials i vam incubar ous en un experiment de laboratori controlat.

No hem trobat cap evidència que la captura i alliberament provoqués alteracions ni en el temps d’arribada, ni en l’etapa de maduresa ni en la qualitat i viabilitat dels òvuls fecundats. En combinació, els nostres resultats suggereixen que els efectes a llarg termini de l’estrès induït per la captura i alliberament sobre els trets reproductius clau del lluç de riu, si n’hi ha, són menors.

Seguint el següent enllaç podeu trobar la publicació de l’estudi.

Sense comentaris

Feu un comentari